Muonatorppari Karl Gustaf Weckströmin tarina (1844-1925)

(Muutti Gräsan kartanoon nykyiseen Niittykumpuun v. 1881)

Karl Gustaf oli hyvä lukemaan, mitä samaa ei voi sanoa kaikista hänen sisaruksistaan. Isoveli Johan Fredrik nuorempi lähti rengiksi Pakankylään 1855 ja Karl seurasi perässä 1856, jääden sinne vielä kun Johan jo riensi eteenpäin 1857 Suomenojalle, jonne vanhemmat olivat siirtyneet muonatorppareiksi. Karl vaihtoi palveluspaikkaa vasta vuonna 1861, silloin Bemböleen. Bembölestä työ vei Lahnuksen Mustersiin vuonna 1864 jossa perhe työn lomassa luultavasti nautti jälleennäkemisen ilosta. Karlilla oli muutakin iloa, hön kihlautui nurmijärveläisen piian Maria Charlotta Henrikintyttären kanssa 1865 ja avioitui samoihin aikoihin.

Nuorikon kanssa jatkettiin eloa Lahnuksen Mustersissa muonatorpparina, kunnes Maria Charlotta äkisti kuoli vuonna 1868, ja Karl lähti rengiksi Lahnuksen Storgårdin rustholliin. Täältä hän jatkoi renkinä 1869 Vanhakartanoon ja sieltä seuraavana vuonna Helsinkiin Tavastilaan jossa avioitui 1871 torpparin tyttären Amanda Nylanderin kanssa joka myös teki töitä Tavastilaan. Perheeseen syntyi kolme poikaa, Karl Adert, Gustaf Engelbert ja Maurits Johannes. Helsingistä tie vei seuraavaksi takaisin Karlin syntymäpitäjään.

Vuonna 1878 pariskunta muutti töihin Espoon Mankkaalle, rusthollille jonka omisti Nils Kovaleff. Avioelämä ei sujunut Amandan kanssa kovin ruusuisesti, päätellen siitä että Amanda joutui pyytämään synninpäästöä aviorikkomuksen johdosta. Perheeseen kuitenkin syntyi poika, Emil Theodor mutta tämä eli vain puolivuotiaaksi. Emilin kuoleman jälkeen 1881 perhe muutti Gräsan kartanoon, jossa Karl sai pestin pehtoorina. Edvin Hjalmar ehti vielä syntyä talvella 1882, ennen kuin Amanda kuoli saman vuoden kesällä. Mutta Karl löysi uuden puolison Gräsasta.

Gräsa on Espoon nykyistä Olaria ja Niittykumpua. Gräsaa kutsuttin myös Olarinkylän rustholliksi, ollen 2½ jakamatonta ja 1 1/3 jaettua manttaalia. Gräsa hallitsi myös Quisbackan tilaa joka oli 2/3 manttaalin verotalo. Isäntänä Gräsassa oli noihin aikoihin Gustaf Ferdinand Eriksson. Gräsan kartanon päärakennuksen paikalla on nykyään Olarin kirkko. Alkuaan Gräsan kartano oli ainoa vanha rälssitila Espoossa ja sitä kutsuttiin myös Haldensböleksi – 1400-luvun omistajan Haldenin mukaan. 1600-luvulla kaikki Olari kuului Gräsan säteriin, rälssitila perustettiin 1683. Kartanon vanha päärakennus paloi vuonna 1897. Gräsan viimeinen kukostuskausi osui vuosille 1906-1911 jolloin sen omisti kauppias Wilhelm Bensow.

Maria Vilhelmina palveli piikana Gräsassa, ja hän oli palannut Sepänkylästä samana vuonna kuin Karlin perhe tuli Gräsaan. Amandan kuoltua Maria Wilhelmina ja Karl vihittiin 24.12.1882. Huldan syntyessä 21.9.1883 pappi on merkinnyt Karlin iäksi 27 vuotta, mutta hän oli tuolloin jo 39-vuotias. Kirkonkirjoissa hänen syntymäkuukautensa vaihtelee, mutta maaliskuu näyttäisi alkuperäisten kirjojen valossa olevan oikein. Huldan synnyttyä perheen tie vei takaisin Mankkaalle, jossa perhe palasi muonatorppareiksi. Gustaf Engelbert kuitenkin lähti rengiksi samana vuonna, samoin Karl Adert, joka lähti renkipojaksi Myllykylään 1885. Mankkaalla syntyi Ida Sofia 1886, mutta poika Maurits ehti kuolla samana keväänä.

Perhe muutti Suvimetsään mäkitupalaisiksi 1887. Perhettä kohtasi taas kuolema ja syntymä kun Karl Fredrik syntyi ja kuoli tammikuussa ja Ida Sofia kuoli marraskuussa 1888. Suvimetsässä Weckströmit asuivat vuoteen 1889 saakka, jolloin aloittivat torppareina Bembölen Makasissa, Nybackan torpassa. Asutuksen levitessä torpan sijaintia tarkennettiin merkinnällä “På Kosk marken”. Myöhemmin seudun nimi oli “Åminne”. Vuonna 1921 Karlin torppa kuului Bellin tiluksiin.

Torppariperheellä jäi enemmän aikaa omiin töihin ja myös kirkossa käynti tiheni. Elna Maria ja Emil Alexander syntyivät. Vanhemmat lapset lähtivät n. 15 vuotiaina talosta muualle töihin, Hulda Espooseen ja Gustaf Engelbert – vaikka olikin sairaalloinen – Helsinkiin. Lapset palasivat aina muutaman vuoden välein Nybackan torppaan. Lastenhoitoon ja talon töihin otti varmaankin osaa myös Marian vanhemmat, sillä Michel Nikander vaimoineen muutti torppaan Muuralasta. Täällä Karlin appivanhemmat asuivatkin kuolemaansa saakka, joka tosin ei ollut enää monen vuoden päässä. Muutama vuosi tästä eteenpäin kuoli Maria. Karl avioitui uudelleen saadakseen taloudenhoitajan torppaansa.

Karlin uusi vaimo oli Amanda Wilhelmina Nylander, joka oli syntynyt 18.10.1860 Kirkkonummella, josta muutti Espooseen vuonna 1904 ja avioitui samana vuonna Karlin kanssa. Karl ennätti tässä vaiheessa myös saattaa alulle lapsen joka siten jäi aviottomaksi, helsinkiläisen Anna Kaisa Laineen kanssa. Vilho Arvi syntyi Helsingissä 9.8.1905.

Helsingin vetovoima alkoi näkyä: Edvin Hjalmar ja Elna Maria muuttivat Helsinkiin 1913, Frans Fredrik ja Maurits Johannes1915. Maurits Johannes avioitui Helsingissä 27.8.1915. Vain Emil Alexander jäi vielä vanhempiensa luo. Kirkonkirjoissa 1921-1930 on merkintä että Emilin veli on “Henttaalla Tenhusen luona”. Tällä viitattiin työmies Konstantin Juhana Tenhuseen (kotoisin Hartolasta) ja Julia Serafina Sällgreniin. Toisaalta kirkonkirjoissa tuo merkintä on myös Vilho Arvin ja Amanda Wilhelmiinan kohdalla – vaatii tarkempaa tutkimista.

Vilho Arvi muutti kasvattilapseksi ja sai sukunimen Weckström vuonna 1921. Hänen äitinsä oli kuollut jo kun lapsi oli parivuotias. Karl Gustafin kuoleman jälkeen torppaa alkoi viljellä timmerman Robert Konstantin Holmberg.

Yksityiskohtia:

1. Ammatti: muonatorppari, torppari ja isäntärenki: Espoo.

Karl married Maria Charlotta Henrikintytär n. 1865 in Espoo. (Maria Charlotta Henrikintytär was born 02.10.1842 in Nurmijärvi and died 31.03.1868 in Espoo, Lahnuksen Musters.)

Karl next married Amanda Nylander 22.10.1870 in Helsinki, Tavastila. (Amanda Nylander was born 03.04.1848 in Espoo and died 22.06.1882 in Espoo, Gräsan Kartano.)

Karl next married Maria Vilhelmina Nikander, daughter of Mikael Nikander and Ulrika Katarina Gustafintytär, 24.12.1882 in Espoo, Gräsan Kartano. (Maria Vilhelmina Nikander was born 14.09.1862 in Vihti and died 19.12.1903 in Espoo.)

Karl had an illegitimate child with Anna Kaisa Laine in 1904. (Anna Kaisa Laine died 13.07.1909 in Helsinki .)

Karl next married Amanda Wilhelmina Nylander 17.07.1904 in Espoo, Järvenperä. (Amanda Wilhelmina Nylander was born 18.10.1860 in Kirkkonummi N:O 52 and died 11.01.1944 in Espoo )

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>